Açıklama Yapma (!)

İçinizde ki o üstün kişi size adeta yalvararak mükemmel olduğunuzu bilip öyle çevrenizdekilerle iletişime girmenizi söylüyor. Bunun üzerine siz o kadar çok acıyorsunuz ki insancıl kalmaya aykırı duran yanınıza, efendilik taslayan o üstün kişinin sözüne: "tabi tabi neden dediğini yapmayayım, en üstün benim (!), en mükemmel benim, en saygın benim, en sempatik benim (!).’ En’ler yükseldikçe daha bir güzelleşiyor, daha bir dik duruyor, daha bir ukala tavırlarla mutlu mu oluyorsunuz sahiden?



 Her insan içinde üç farklı motif taşır. Biri insan olmaya adanmış kişilik, diğeri insan olmanın tehdit ve zorluklarına karşın, en üstün benim (!) diyen kişilik, sonuncusu ise ne insan olmayı becermiş ne üstün olmayı. İkisi arasında sıkışıp kalmış kişilik. Bizleri hayatta alaşağı eden de, zirveye koyan da kendimize karşı duyduğumuz gereksiz merhamet ya da gereksiz zalimlik. Hangi durumda, niçin kendimize merhamet duyuyor ya da kızıyorduk? Bunun içeriğini tam anlayabilsek işte o zaman kendimizle olan iletişimimiz sağlamlaşacak ve çevreyle daha sağlam ilişkilerimiz olacak.

 


 İletişim denen anahtar kişilerle sürekli kurmak zorunda olduğumuz bir alışveriş. Bu anahtarı iyi kullanmasını bilen ve kendini hangi sıfata nasıl koyacağını beceren işinde, aile ortamında, sosyal yaşamında çoğunlukla kime hangi seviyede yaklaşacağını bilip tasasız bir hayat sürer. Değinmek istediğim en önemli kelime ise şu ki: eğer içiniz ki üstün kişi, size üstün olmanızı tembihliyorsa birçok kişiye açıklama yapma diye de tembihler yağdırıyordur.


Açıklama yapınca insan küçülür mü? İşte asıl önemli nokta bu. Siz eğer dinleyecek olursanız içiniz de ki insan yanınıza kulak verin. İnsanlığın gereğince de herkese insan olmak gerek demeyin. İnsanlık ancak tavrını, kişiliğini her durumda koruyarak yakın duran ama herkese kendini zelil etmeyecek kadar da uzak durabilenlerin işidir. İletişim anahtarı size karşınızdakiyle anlaşmazlık yaşadığınız bir durumda bir açıklama yapmayacak kadar değerli olmadığını söylüyorsa emin olun bunu size üstün kişiliğiniz diyordur.

 

 Onu dinlemeyin. Peki dinlemeniz gereken kim? Eğer içinde ki insan yanınız size bir kez olsun açıklama yap ki anlaşmazlık durumu ortadan kalksın diyorsa emin olun onu dinlemelisiniz. Ancak ikinci kez bir açıklama yapmaya kalkarsanız işte o an karşınızdakinin üstün kişisini beslersiniz. Doğanın orantılı oluşu kadar en başta kendimize sonra diğerlerine bir orantı doğrultusunda yaklaşmak, hem kendi iç huzurumuzu dengede tutacak, hem başkalarıyla yeteri mesafede olup davranışlarımızın kontrolünü sağlayacak. Bize hiç bir zaman enler yakışmayacak. En mükemmel benim diyen üstün kişiliğimiz de en insanım diyen sözde insan kişiliğimizde.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • .. 02 Aralık 2020 00:00

    👏👏👏👏👏