SAĞLıK Haber Girişi : 29 Aralık 2022 07:59

'Dicle Üniversitesi Hastanesinden randevu almak imkânsız'

'Dicle Üniversitesi Hastanesinden randevu almak imkânsız'
Yeniden Refah Partisi Güneydoğu Bölge Koordinatörü ve Sağlık Yönetimi Uzmanı Yaşar Aslan, Dicle Üniversitesi Hastanesi'nden randevu almanın neredeyse imkânsız hale geldiğini söyledi.
.

Yeniden Refah Partisi Güneydoğu Bölge Koordinatörü ve Sağlık Yönetimi Uzmanı Yaşar Aslan Dicle Üniversitesi Hastanesindeki randevu krizine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Aslan açıklamasında, "Ülkemiz çok ağır bir ekonomik kriz içinde; döviz artışı, enflasyonun yükselişi, fiyat artışları, işsizlik herkesi olumsuz etkiliyor maalesef. Artık temel ihtiyaçları karşılamak bile nerede ise imkânsız hale gelmiş, ortalık adeta bir yangın yerine dönmüş durumda. Toplumun içinde bulunduğu bu yangın yetmezmiş gibi, bir de ücretsiz hizmet vermek zorunda olan kamu hastaneleri de bu yangına adeta kürük ile gitmeye başladılar. Özellikle Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinde randevu almak nerde ise imkânsız, ancak birkaç hafta sonrasına gün alınabiliyor. Hastalar, mecburen dünyanın parasını ödeyerek özel muayene olmak zorunda kalıyorlar." ifadelerini kullandı.

'DEVLET DERHAL MÜDAHALE ETMEK ZORUNDADIR'

Üniversite Hastanesinin kentteki eski SSK hastanesine dönüştüğünü dile getiren Aslan, "Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, adeta eski Diyarbakır SSK hastanesine dönüşmüş durumdadır. Tıpkı 90 yıllarda olduğu gibi SSK Hastanelerinde, doktorun özel muayenesine gitmeden tedavi olmak nasıl mümkün değil idiyse, bu günde  özel muayene fişi kesemeden DÜ Tıp Fakültesi Hastanesi hocalarına (istisnalar hariç) muayene olmak mümkün değildir. Ancak bu durum yasal değil; YÖK kanunu 58. Maddesi mesai saatleri içinde yapılan hizmetlerden ücret alınamayacağını söylüyor. Bugün parası olmayan hastalar için, vicdanlı bir tıp profesörün dediği gibi 'Tıp Fakültelerinin bütün klinikleri ve ameliyathaneleri cebren ve hile ile zapt edilmiş, bütün hocaları para ile esir alınmış ve hastanelerin her köşesi fiilen, parası olmayan hastalara kapatılmış durumdadır.' Devlet, bu duruma derhal müdahale etmek zorundadır. Mesai saatleri içinde özel muayene uygulamasına son vermelidir." çağrısında bulundu.

'ACİLEN OLAYA EL KONULMALI'

Rektörlük, Valilik ve Sağlık Bakanlığının olaya el koymaya davet eden Aslan, şu ifadeleri kullandı:

"Devlet nasıl fahiş fiyatla, gıda maddesi satan marketleri denetliyor ve ceza kesiyorsa, aynı şekilde hastaneleri de denetlemeli ve bu şekilde haksız kazanç sağlayan öğretim üyeleri hakkında yasal işlem başlatmalıdır. İnsanlar zaten yeteri miktarda gıdayı alamadıklarından kolayca hastalanıyorlar. Bu durumu fırsata çevirmek isteyenlere, kim olursa olsun fırsat verilmemelidir. Tıp Fakültelerinde çalışan öğretim üyelerinin ücretlerinin düşük olabilir; ancak bunun yolu hastaları soyup soğana çevirmek olmamalıdır. Bir ameliyat, bir memur ve emekli için nerede ise aldığı maaşın birkaç katına yapılmaktadır. Bu astronomik fiyatları kabul etmek mümkün değildir. Dicle Üniversitesi Rektörünü, Diyarbakır Valisini ve Sağlık Bakanını acilen bu olaya el koymalarını ve bu yasal olmayan uygulamaya son vermeleri için göreve davet ediyorum."


KAYNAK:GÜNEYDOĞU GÜNCEL GAZETESİ.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.