GENEL Haber Girişi : 05 Haziran 2020 23:47

Arabulucu avukatlardan SİDER Başkanı Şükran Yılmaz’a ziyaret

Arabulucu avukatlardan SİDER Başkanı Şükran Yılmaz’a ziyaret
Dicle Arabuluculuk Tahkim Eğitim Ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan avukat arabulucular, Sur İşadamları Derneği (SİDER) Başkanı Şükran Yılmaz’ı ziyaret ederek, pandemi sürecinde ve sonrasında yaşananlar hakkında bilgi paylaşımın

Diyarbakır’da Sadık Başar Gür, Muhammed Polat İçten ve Ferhat Akar gibi avukatlardan oluşan ve görevlerini layıkıyla yerine getiren Dicle Arabuluculuk Tahkim Eğitim Ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Yönetim Kurulu üyeleri SİDER Başkanı Şükran Yılmaz’ı ziyaret ederek, çalışmaları hakkında bilgi alışverişinde bulunarak, pandemi sürecinde yaşananlarla ilgili konuştu.

 

 Dicle Arabuluculuk Tahkim Eğitim Ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Av. Arb. Sadık Başar Gür ziyaretle alakalı konuşarak SİDER Başkanı Şükran Yılmaz’a teşekkür ederek, “Öncelikle bizi kırmayıp ziyaret talebimizi kabul eden sayın Başkanımıza teşekkür ediyorum. Ziyaret esnasında yaptığı çalışmalarımızı anlattık” dedi.

 

“ARABULUCULUK ÇÖZÜM İMKANI SUNMAKTADIR”

 

Arabuluculuk çalışmaları hakkında da bilgi aktaran Gür, “7226 sayılı yasanın geçici 1.maddesi ile adli ve idari yargı ile icra takiplerinde süreler 30.04.2020 tarihine kadar durdurulmuş, 30.04.2020 tarihli Cumhurbaşkanı kararı ile de bu süreler 15.06.2020 tarihine kadar uzatılmıştır. Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) da sürelerin durmasına paralel olarak, ülke çapında salgın riskine karşı alınan tedbirler kapsamında duruşmaların ertelenmesine karar vermiştir. Salgın dönemi, halihazırda yoğun ve ağır işleyen yargılama süreçlerini daha da işleyemez hale getirmiştir. Salgın ile ilgili belirsizlik devam etmektedir. 15 Haziran sonrasına ertelenmiş olan duruşmaların dahi görülüp görülmeyeceği bilinmemektedir. Dünyayı etkisi altına alan bu olumsuz durum karşısında adalete erişim bütün dünyada alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri ile sağlanmaya başlamıştır. Ülkemizde yasal mevzuat da arabuluculuk kurumu ile taraflar için çözüm imkanı sunmaktadır. 01.01.2018 tarihinden itibaren iş uyuşmazlıklarında, 01.01.2019 tarihinden itibaren de ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk dava şartı olarak kabul edilmiştir” dedi.


“PANDEMİ SÜRECİNDE UYUŞMAZLIKLAR ARTTI”

 

 Pandemi sürecinde uyuşmazlıkların artış gösterdiğini de sözlerine ekleyen Gür, “Geldiğimiz noktada özellikle pandemi sürecinde artan kira uyuşmazlıkları, inşaat uyuşmazlıkları, özel eğitim sözleşmelerinden kaynaklı uyuşmazlıklar, tüketici uyuşmazlıkları gibi uyuşmazlıklarda büyük bir artış olmuştur. Bunlar, tarafların müzakere eğitimi almış arabulucularla kendi çözümlerine ulaşabilecekleri uyuşmazlıklardır. Bu uyuşmazlıklarla ilgili ilgililer bugün dava açmaya kalksalar bile, ilk duruşmanın 2021 yılından önce görülmesi mevcut durumda mümkün görülmemektedir. Bir de üstüne ülkemizdeki uzun ve masraflı yargılama sürecinin eklendiğini düşünürsek davanın taraflarını yüksek yargılama giderleri ve uzun yargılama süreci sonunda belirsiz bir sonuç beklemektedir.




Örneğin İçişleri Bakanlığı’nın 16 Mart 2020 tarihli Koronavirüs Tedbirleri konulu Ek Genelgesi ile (umuma açık istirahat ve eğlence yerleri olarak faaliyet gösteren) birçok işletmenin faaliyetlerinin geçici süreyle durdurulması üzerine, kapalı olan bir iş yeri kirasının dönem koşullarına uyarlanması için kiracının açacağı “kira uyarlama davası” için “öngörülen süre” 361 gündür ancak yargının pandemi nedeniyle artan iş yükü düşünüldüğünde en iyi ihtimalle 2 yıldan önce sonuçlanmayacağı için bu dava beklenen faydayı vermeyecektir. Yine benzer nedenlerle kira geliri elde eden mülk sahiplerinin kiralarını alamamasından kaynaklı uyuşmazlıklar da söz konusu. Mülk sahipleri de hali hazırda dava veya icra kanalı ile alacaklarına kavuşamaz durumdalar. Burada taraflar bir arabulucuya başvurarak herkesin menfaatine olacak bir anlaşmaya varabilirler. Arabuluculukta dava harcı, gider avansı, keşif, bilirkişi, tanık ve posta giderleri gibi masraflar yoktur. Arabuluculuk süreci gizlidir ve bu gizlilik yasal güvence altındadır.


 Arabuluculuk bir yargılama süreci olmadığı için taraflar, gizlilik ilkesinin verdiği rahatlıkla her şeyi konuşup müzakere edebilirler, mahkemede hakimin vermeyeceği bir karara imza atabilirler. En önemlisi de tarafların arabulucu ile birlikte imzaladığı anlaşma belgesi mahkeme kararı hükmündedir” diye konuştu. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren SİDER Başkanı Şükran Yılmaz ise, “Bizlerde ziyaretten dolayı çok memnun olduk. Ülkemizin içerisinde bulunduğu korona virüs hastalığından dolayı maalesefki ekonomik anlamda sıkıntı yaşadık bu süreçte çek ve senet tahsilatını gerçekleştiremedik. Bu arabuluculuk merkezi sayesinde en azından mahkeme ile uğraşmayacağız. Dicle Arabuluculuk Tahkim Eğitim Ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Yönetim Kurulu üyelerine yaptıkları ziyaretten dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.



ÖZEL HABER:YILMAZ ACU

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.