GENEL Haber Girişi : 15 Mart 2021 21:15

“Bu yıl Newroz bizi kutlasın, kitlesel kutlama yapılmasın”

“Bu yıl Newroz bizi kutlasın, kitlesel kutlama yapılmasın”
Yıllardır siyasetin içinde olan ve bir dönem Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olan İşadamı siyasetçi Hamdusena Acun, yaklaşan nevruz bayramı öncesi açıklamada bulunarak kitlesel kutlama yapılmasın önerisinde bulundu.
Diyarbakırlı  İşadamı  Siyasetçi Hamdusena Acun, tüm dünyayı etkisi altına alan covid-19 virüs salgını nedeniyle bu yıl nevruz’da kitlesel kutlama yapılmaması gerektiğini, belirterek, “Bu yıl newroz bizi kutlasın. Kitlesel kutlama yapılmasın” dedi.

“HAYATİ BİR ÖNEM TAŞIDIĞI BİR SÜREÇ YAŞIYORUZ”

Açıklamasına saygıdeğer newroz tertip komitesi ve saygıdeğer kentim halkım ve ülkem diye başlayan Siyasetçi Acun, “Tam bir yıldır dünyanın her tarafına yayılan, ve halen bir çok sorunun cevap bulamadığı covit 19 virüsü ile mücadele ediyoruz. Bir çoğumuz bu süreçte canlarımızı cananlarımızı kaybettik, göz yaşlarımız kaybettiklerimizin toprağını suladı. Ekonomik anlamda muazzam daralmalar yaşadık, ve halen yaşamaya devam ediyoruz. Ne zaman normal hayata döneriz bilmem, ama her türlü etkisini ve yansımalarını uzun bir süre yaşayacağımız kesindir. Şuanda şu saatte şu  dakikada bile binlerce insan bu virüsten kaynaklı ölüm kalım mücadelesi veren insanlar ile onlara çaresizce göz yaşı ile dua etmekten başka elinden bir şey gelmeyen yüzbinlerce insanın varlığını unutmayalım. Unutunca bunun bize çok acı şekilde hatırlatılacağını bir an olsun aklımızdan çıkarmıyalım. 



Yardımlaşmanın dayanışmanın çok önemli olduğu bu dönemde, dikkatli olup korumanın korunmanında uyarıda bulunmanında hayati bir önem taşıdığı bir süreç yaşıyoruz. Tabiri caizse her devlet her hükümet her kurum her birey şerefi duyarlılığı ve vicdanı kadar elinden geleni yapmıştır, tarih te bilimde toplumda inananlar için ALLAH ta herkesi yargılayacak gerekli ödülü ve cezayı vereceğine inanıyorum. Yine tabiri caizse her şey devletten beklenmez, bu çerçevede sivil toplum ve bireylerde kaş yapaken göz çıkarmadan insiyatif alabilmeli düşüncesindeyim. Bu çerçevede bir insan bir kürd bir müslüman ve  yurtsever vatandaş olarak her koşulda 2020 hariç newrozumu kitlesel ve ailemle kutladım, geçen yıl yasaklardan dolayı bireysel tarzda kutladık. Büyük ihtimalle Bu yıl yani 2021 yılı newrozuna kalabalık kapalı salonlarda yapılan parti kurultaylarına açılışlara verilen izinler nedeni ile kitlesel olarak newroz kutlamalarına izin verildi” dedi.


“BİNLERCE İNSAN HASTALIK KAPABİLİR”

Nevruz kutlamalarının hastalığı tetikleyeceğini ve binlerce insanın virüs kapmasına neden olacağını da sözlerine ekleyen Acun, “İşte şimdi gizli tehlikenin kendini sinsi bir şekilde ortaya çıkarabileceği bir durum oluşuyor, milyonlarca insanın halaylarla kutladığı newroz yüzbinlerce insanın risk almasına belkide binlerce insanın virüs kapmasına ve ölmesine sebep verebilir. O sebeple kitlesel kutlamada hiç bir güvenlik önleminin bu riski azaltması sağlanamaz. Peki alışık olunmayan bu sürecin yarattığı ve içe kapanmaktan kaynaklı psikolojik sorunlar ve insanların sosyalleşme istekleri ile bu anlamlı günün kutlanma isteğine nasıl çözümler üretebiliriz?  Öncelikle daha güzel ve görkemli newrozlar kutlamak için ağırlıklı doğu ve güneydoğu Anadolu bölgesi ile başta büyük metrepol kentler ve dünyanın farklı ülkelerinde kutlanılan newrozun bu yıl, önceki yıl gibi kutlanması yada aileler ile küçük arkadaş grupları ile bir birinden uzak kutlanması Hayati önem taşıdığı belirtilmeli.Bir çok toplumun farklı yorumladığı newrozu bu sefer newroza insanlık adına kültür ve sanat adına doğa ve  çevre adına  yeni değerler katarak kutlanabilir.



Örneğin benim proğramım ailemle doğa ile iç içe bir yerde, havayı ve doğayı en az kirletecek şekilde newroz ateşimi yakıp, newrozla ilgili şarkıları türküleri dinleyerek, halay çekerek piknik tadında, günün anlam ve değeri hakkında ailem yada arkadaşlarımla tartışmalar yapıp gün boyu bütün yazılı ve sözlü konuşmalarımı, dualarımı, küfürlerimi,öfkemi, sevgimi, acılarımı, hayallerimi v.b iletişimi ana dilim Kürtçe yapıp, bana kardeş diyen başka halklardaki insanlara bir kaç kelime Kürtçe öğreterek geçireceğim. Belki kim bilir çografyamda türkleşmeyecek kürde mutlu olmayan türke bir çare bulacağım. Belkide yapay zeka ile artık dilin dinin yada ırkın yani insanlığın sonunu kendi elleri ile getiren insanoğluna yalvaracağım” diye konuştu.


Acun sözlerini şöyle sürdürdü:

Belki kendine hümanist duygularla bakılmasını isteyenlerin başkasına sadist duygularla bakmasını engelleyip, biraz empati duygusunu geliştirmeye sebep oluruz, belkide yazdıklarımız bizi tutuklatır belkide yargılanmadan sevdiklerimiz tarafından linç ediliriz. Sosyal sorumluluk gereği yazdığım bu duygu düşüncelerim sebebi ile newroz tertip komitesinin bu yıl newrozu kitlesel kutlamasını gözden geçirmesini hatta kitlesel kutlama yapmamasını, bireylerinde bu çerçevede pandemi dönemini hassasiyet ile dikkatli geçermesini tavsiye ediyorum. Bu çerçevede takipçilerimden arkadaşlarımdan ricam, haritada hangi bölgenin riski nedir belli ediyor, eğer bizim bölge kırmızı olsaydı, şu ana kadar kentimize ve bölgeye alçaklar ve onursuzlar tarafından oluşturulan algılar yüzünden cahil, yada düşüncesiz gibi yaklaşılır, hakaret ve iftiralar atılırdı. Bu mavi rengi hak etmek için büyük bedeller verildi.


mücadele edildi. Şimdi bu başarıyı korumak ve hatta çok daha az risk yaratmak için daha dikkatli olmalıyız, rahavete kapılırsak büyük ihtimalle bizde kısa bir süre sonra kırmızıya döneriz. Ama belkide bütün dünyayı maviye çevirecek örnek bir duruş sergileriz.O sebeple sosyal mesafe ve maske başta olmak üzere mümkün oldukça bütün kurallara uymamız hayati bir önem taşıyor. bu konuda bir duyarlılık yaratmak için herkes elinden geleni yapmalı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.