GÜNDEM Haber Girişi : 14 Haziran 2024 11:14

Diyarbakır’da ‘Palyatif Hastalarına’ bayram etkinliği

Diyarbakır’da ‘Palyatif Hastalarına’ bayram etkinliği
Diyarbakır Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi Palyatif Biriminde yatan hastalar için özel bir bayram etkinliği düzenlendi. Etkinliğe hastane başhekimi Ethem Bahri Anlı, başhekim yardımcıları, Palyatif Servis Sorumlusu Ahin Azlı, birim doktorları, hemşirel

Hastalar İçin Özel Hazırlıklar


Etkinlikte, birim hemşireleri ve gerontologlar tarafından hazırlanan ve hastaların isimlerinin yer aldığı bileklikler, şeker hamurundan yapılan kalp desenli kurabiyeler ve bayram şekerleri ikram edildi. Stajyer öğrenciler saz çalarak şarkılar söylerken, Palyatif Servis Sorumlusu Ahin Azlı da Türkçe ve Kürtçe şarkılar seslendirdi.


Başhekim Ethem Bahri Anlı'dan duygusal konuşma
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi başhekimi Ethem Bahri Anlı, palyatif servisin önemine vurgu yaparak, "Palyatif servisimiz çok özellikli bir birim, yakinen temas edilmesi, konuşulması, dokunulması gereken bir hasta grubumuzun olduğu bir birim. Bu tür hastaların bu serviste yatıyor olma durumu bir talihsizlik. Bu talihsizlik durumlarına bayram vesilesiyle bir nebze neşe katabilmek adına arkadaşlarımızın düzenlediği bu etkinlikten dolayı tebrik ediyorum ve kutluyorum" dedi. Anlı, hastaların istek ve sıkıntılarını bildirmelerini ve bu konuda kendilerinin her zaman yardıma hazır olduğunu belirtti.


Azlı: Amacımız hastalarımızı hastalık psikolojisinden uzaklaştırmak


Palyatif Servis Sorumlusu Ahin Azlı, servislerinde düzenli olarak etkinlikler yaptıklarını belirterek, "Bugün de Kurban Bayramı dolayısıyla hastalarımıza bir etkinlik düzenledik. Hastalarımız bayrama gitmeden önce bayramlarını kutlayıp müzik eşliğinde de keyifli vakit geçirmelerini sağlayacağız. Amacımız burada bulunan hastalarımızın moral ve motivasyonunu artırmak, bir nebze de olsa hastalık psikolojisinden uzaklaştırmak" dedi. Azlı, ayrıca servislerinde hastaların moral ve motivasyonunu artırmaya yönelik aylık müzik terapileri düzenlediklerini ifade etti.


Palyatif Bakımın Önemi ve İşleyişi


Palyatif bakım, kronik hastalıklarla mücadele eden hastaların yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen bir bakım sürecidir. Bu süreç, özel eğitilmiş doktorlar, hemşireler ve uzman ekipler tarafından sağlanır. Palyatif Servis Sorumlusu Ahin Azlı, "Palyatif bakımın amacı, hastaların son dönemlerini daha rahat ve kaliteli geçirmelerini sağlamaktır. Özellikle çok şiddetli ağrıları olan hastalar burada tedavi görüyor ve ağrı kesici uygulanıyor. Hastaların ve yakınlarının bu süreçte eğitilmesi, sonrasında evde kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruma gelmeleri sağlanıyor" şeklinde konuştu.


Palyatif Bakım Nedir ve Kimler İhtiyaç Duyar?


Kronik hastalıklar, kanser, kalp yetmezliği gibi hastalıklar, hayat boyu tedavi gerektirebilir. Bu hastalıklarla mücadele eden kişiler, sürekli tedavi sürecinden dolayı hastane ziyaretlerinden yorulabilir ve psikolojik olarak etkilenebilir. Bu durum, hastalığın seyrini olumsuz etkileyerek yaşam kalitesinin düşmesine neden olur. Palyatif bakım, bu tür hastaların yaşam kalitesini yükseltmek, hastalığa bağlı olumsuzlukları azaltmak amacıyla tercih edilmektedir. Bu bakım, hastanın kendisi ve ailesi için yaşam kalitesine odaklanarak mevcut tedavi sürecini iyileştirmeyi amaçlar.


Diyarbakır Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi Palyatif Biriminde düzenlenen bayram etkinliği, hastaların moral ve motivasyonunu artırmaya yönelik anlamlı bir etkinlik olarak öne çıkıyor. Palyatif bakımın önemi ve işleyişi hakkında farkındalık yaratılan etkinlikte, hastalar ve yakınları için keyifli anlar yaşandı. Bu tür etkinlikler, hastaların moralini yükselterek tedavi süreçlerine olumlu katkılar sağlıyor.