GENEL Haber Girişi : 21 Mart 2019 00:41

Doç.Dr. Çakabay’den sağlık çalışanlarına kanser bilgilendirmesi

Doç.Dr. Çakabay’den sağlık çalışanlarına kanser bilgilendirmesi
Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kanser Cerrahı, Cerrahi Onkoloji uzmanı Doç.Dr. Bahri Çakabay, hastane sağlık çalışanlarına kalın bağırsak kanseri ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.
Mart Ayı Kolon Kanseri farkındalık etkinlikleri kapsamında, Kamu Hastanelerinde etkinlikler düzenlenmeye başlandı. Etkinlikler kapsamında Kanser Cerrahı, Cerrahi Onkoloji uzmanı Doç.Dr. Bahri Çakabay, hastane sağlık çalışanlarına kalın bağırsak kanseri ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. “Kanserin tüm dünyadaki en önemli sağlık problemi olduğunu belirten Kanser Cerrahı, Cerrahi Onkoloji uzmanı Doç.Dr. Bahri Çakabay, “Kanser, hala tüm dünyada en önemli sağlık problemi olmayı sürdürmektedir. Trafik kazaları ve kalp krizlerine bağlı ölümler dahil her dört ölümden biri kanserlere bağlı gelişmektedir.  



 
ABD kansere bağlı olarak günde ortalama 1500 kişi hayatını kaybetmekte. Kalın bağırsak kanseri hem kadında hem erkekte üçüncü ensık görülen kanserdir. Kansere bağlı ölüm sıralamasında da hem erkeklerde hem kadınlarda üçüncü sırada yer almakta. Yaşam boyu risk yüzde 6 olup, 50 yaşından sonra risk 14 kat artmakta. Genetik yatkınlık, ailede 50 yaşından önce kanser görülen olgularda daha erken yaşta ortaya çıkabilmekte. Yağdan zengin ve liften fakir diyet, fazla kırmızı et tüketimi, alkol bilhassa bira tüketimi, sigara içimi ile kalın bağırsak riski artmakta.Şeker hastalığı, çevresel karsinojen ve mutajenler, heterosiklik aminler (mangalda pişirilen yemeklerdeki yanıklar), seleniumu azlığı da muhtemel risk artırıcı faktörlerdir. Kalsiyum,karatenden zengin gidalar, yüksek lifli diyet, Vitamin C ve E,Vitamin D, yeşil yapraklı sebze tüketimi, düşük vücut kitle indeksive, fiziksel aktivite ve spor riski azaltmakta” dedi.  



 
“BELİRTİLER, HASTALIK İLERLEYİNCE BELLİ OLUR”  
 
Kanser hastalığının belirtilerinin genellikle hastalığın ilerleyen safhalarında belli olduğunu da sözlerine ekleyen Doç.Dr. Çakabay, “Belirtiler genellikle hastalık illerlediğinde görülür. Dışkılama alışkanlığının değişmesi ve makattan kanama klasik bulgulardır. Karın ağrısı, karın şişkinliği ve diğer tıkanma bulguları ilerlemiş tümörlerde olabilir. Hiçbir şikayeti olmayanlarda 50 yaştan başlayarak, her 10 yılda bir kolonoskopi yapılması erken teşhis için hayatidir.Yüksek risk varsa kolonoskopi 2 yılda bir yapılmalıdır.Yüksek riskli hastalar;kolon kanseri veya kanserojen polipli olgular, kolon kanseri veya kanserojen polipli birinci derece akrabası olanlar, kalıtsal ve ailesel kolon kanseri-polip öyküsü olanlar, İnflamatuvar barsak hastalığı olan hastalardır. Bu hastalarda kolonoskopi iki yılda bir tekrarlanmalıdır. Kanser hastalığı tedavi edilecek bir hastalıktır erken tanı teşhis hastalıkla ilgili çok önem arzeder tedaviyi kolaylaştırır” diye konuştu. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.