GENEL Haber Girişi : 14 Ocak 2020 09:35

General Hafter ateşkes anlaşmasını imzalamadan Rusya´yı terk etti

General Hafter ateşkes anlaşmasını imzalamadan Rusya´yı terk etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in çağrısıyla Libya´da ateşkes anlaşması yapılması konusunda Moskova´da taraflar arasında başlayan görüşmelerde uzlaşıya varılan taslak metni, darbeci general Hafter tarafından kabu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in çağrısıyla Libya´da ateşkes anlaşması yapılması konusunda Moskova´da taraflar arasında başlayan görüşmelerde uzlaşıya varılan taslak metni, darbeci general Hafter tarafından kabul görülmedi. Darbeci general Hafter, metni imzalamadan Moskova´dan ayrıldı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Libya´da ateşkes anlaşması yapılmasına dair çağrısı üzerine Türkiye ve Rusya heyetleri başta olmak üzere Moskova´da görüşmeler başlamıştı. Türkiye´yi görüşmelerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Savunma Bakanı Hulusi Akar temsil ederken Rusya´yı ise Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Rus Savunma Bakanı Sergey Şoygu temsil etti.
Heyetler arasında dün devam eden görüşmelerde Libya´nın Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es Serrac ateşkes anlaşmasının taslak metnini imzalayarak arabulucu ülkeler Rusya ve Türkiye´ye teslim etti. Libya´nın darbeci generali Halife Hafter ise arabulucu ülkelerden sabah saatlerine kadar süre istedi. Hafter´in taslak metni inceleme için talep ettiği süre zarfında ilginç bir olay yaşandı. Hafter, kendi heyetiyle birlikte gece 3 sularında Moskova´dan ayrılarak Libya´ya döndü. Hafter, Moskova´dan ayrılışını Trablus´un güneyinde 2 taraf arasında baş gösteren çatışmalar olduğunu vurgularken gece yarısı döndüğü ülkesinde `zafer ve kararlılık´ açıklamalarında bulundu.
Orta Doğu´da yayın yapan bir televizyon kanalına konuşan Hafter´in heyetinde bulunan bir delegasyon Hafter´in anlaşma taslağını incelediğini fakat Hafter aleyhinde birçok kararlar bulunduğu için Hafter´in anlaşmayı imzalamadığını söyledi.
Hafter tarafı bundan sonraki süreçte Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile görüşmelere devam edip etmeyeceği konusunda henüz bir açıklama yapmadı.