GENEL Haber Girişi : 03 Mart 2020 07:36

KILIÇ: KÜRT MUTFAĞI YETERİNCE TANITILAMIYOR

KILIÇ: KÜRT MUTFAĞI YETERİNCE TANITILAMIYOR
Oldukça zengin bir yiyecek ve içecek çeşidi bulunan, birbirinden lezzetli yemek çeşitlerinin bulunduğu Kürt Mutfağı, bütün yönleriyle tanıtıldı.
Diyarbakır’da şubat ayında, Merkez Kayapınar İlçesi Dicle Kent Mahallesinde açılan ve koordinatörlüğünü Lis yayınları kurucusu, şair ve çevirmen Lal Laleş’in yaptığı çok dilli faaliyet yürüten Diyarbakır Edebiyat Evi’nde düzenlenen ‘Kürt Mutfağı’ ile ilgili etkinlik, bir hayli ilgi gördü. Etkinliğe Bağlar Belediye Başkan Yardımcısı Muhammed Dara Akar, yazar Şeyhmus Diken, Mahmut şimşek, iş adamı Mehmet Ali Kırsaçlı, Gastronomi alanında uzmanların yanı sıra,



yazar, şair, akademisyen ve politikacılar, yerel ve ulusal gazetelerin temsilcileri ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı. Diyarbakır’da kahvaltı sektörünü ilk olarak profesyonel anlamda başlatan ve yaklaşık 37 yıldır İlimiz ve Bölgemiz mutfağıyla ilgili yaptığı çalışmalarıyla bilinen Gastronomi Şefi Alaaddin Kılıç, Kürt mutfağıyla ilgili bilgiler aktarırken, unutulmaya yüz tutmuş yemeklerden de örnekler sundu.




YENİDEN ÖZÜMÜZE DÖNMEMİZ GEREKİYOR

Alaaddin Kılıç, şunları söyledi: ‘Etkinliği düzenleyen Edebiyat Evi kurucusu Lal Laleş hocama, konuya gösterdiği hassasiyet nedeniyle teşekkür ediyorum. Kürt Mutfağı ile ilgili Etkinliğimizi, ilerleyen günlerde daha geniş platformlarda yapmalıyız. Geleneksel yemeklerimizi yapıp, yeterli tanıtım gerçekleştirebilirsek, hem kendimiz özümüze dönmüş oluruz, hem de kentimizin turizm pastasından daha fazla pay almasını sağlayabiliriz. Bizim zaten büyüklerimizden bize kalan, oldukça zengin bir mutfak kültürü ve mirasımız var.



Fakat biz bu mirası değerlendiremiyoruz. Her yerde yapılan değil, sadece Diyarbakır’da yapılan ve tadına doyum olmayan yemeklerimizi yeniden keşfedip, ulusal ve uluslar arası arenada tanıtmalıyız. Örneğin perdeli ciğer kebabı, etli keşkek, Diyarbakır’ın ayvalı kavurması, marul sarması, kaburga dolması. Eşkili dolma, Diyarbakır mutfağının en lezzetli yemekleridir. Tırşık, kibe mumbar, habenisk, kelle paça, içli köfte ve Bulgur Ekmeği, ülkemizde ilk defa Diyarbakır’da yapılmaktadır.



Adlarını sayamadığımız bir çok mahalli yemekler eskiden her evde pişer ve afiyetle yenirdi. Ayrıca, bu yemekler, vücuda son derece yararlı olduğu için, hem lezzet hem de şifa deposu görevi görürler. Bunun yanı sıra, Sur İlçemizin en işlek caddesi olan, her gün binlerce insan ve aracın kullandığı, turizm açısından da önem taşıyan Gazi Caddesi giderek daha kötü bir duruma gelmekte. Mutlaka bu konuya el atılmalı’.



Aynı zamanda Diyarbakır Medya, Kültür ve Mutfağı Tanıtım Derneği (DİMEK) Başkanı da olan Alaaddin Kılıç, etkinliğin sonunda katılımcılara tamamen kendi ürünü olan Sumak Şerbeti ve ayrıca, bulgur ekmeği ikram ederek, şerbet ve ekmeğin nasıl yapıldığıyla ilgili detaylı bilgiler aktardı. Etkinliğin sonunda, katılımcıların sorularını da yanıtlayan Alaaddin Kılıç, bu tür etkinlikleri sık sık düzenleyerek, oldukça zengin bir geçmişi ve portföyü olan Diyarbakır mutfağının, ulusal ve uluslar arası arenada yeterince tanıtılması gerektiğine vurgu yaptı.


ÖZEL HABER:YILMAZ ACU
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.