GENEL Haber Girişi : 25 Eylül 2022 13:49

‘TRT ZAZA KANALININ AÇILMASI TALEBİ’

‘TRT ZAZA KANALININ AÇILMASI TALEBİ’
D.BAKIR/ Diyarbekir Zaza Dil Kültür Ve Tarih Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muhyettin Ateş, devletin bünyesinde TRT ZAZA kanalının açılması için, Cumhurbaşkanlığına başvuruda bulunduğunu belirtti.
Açıklamalarda bulunan Dernek Başkanı Muhyettin Ateş, Zaza halkının talepleri doğrultusunda Türkiye'de bulunan 12 Zaza Derneği ve Zaza halkının talepleri olduğunu ve bu hususun bir ihtiyaç olduğunu belirterek, şunları söyledi: ‘Dilimizin ve kültürümüzün yok olmaması için TRT bünyesinde yayın yapacak TRT Zaza kanalının açılmasını talep ediyoruz.


Diyarbekir Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği olarak, Zazaların yaşadıkları çeşitli ilerdeki Zaza derneklerinin de desteği ile, Cumhurbaşkanlığına başvurduk'.




12 ZAZA DERNEĞİ VE TÜM ZAZALARIN ORTAK TALEBİ


Bu açıklamayı, 12 Zaza Derneği adına yaptıklarını belirten Muhyettin Ateş, şöyle devam etti: ‘Türkiye’de konuşulan Türkçe Kürtçe’den sonra en yaygın konuşulan 3. dil olan Zazaca, ülkemizde on milyon, dünyada 16 milyon insan tarafından konuşulduğunu tahmin ediyoruz.


Zazaların 24 saat yayın yapacak bir TV. Kanalını devletimizden talep etmeleri, en doğal bir insan hakkıdır. Halen kırsal kesimde yaşayan yaşlılarımızın çoğu, Zazacadan başka bir dil bilmemekte ve bu nedenle, dünyada yaşanan gelişmelerden haberdar olamamaktalar. Çünkü kendi dillerinde yayın yapan bir Televizyon Kanalı bulunmamakta.



Ayrıca, dernek olarak bu konuda, birçok Zaza Araştırmacı, Yazar, fikir ve bilim insanlarıyla, Akademisyenlerin de desteğini almış bulunmaktayız.
Amacımız, Cumhurbaşkanımızın Zaza halkının bu talebini yerine getirmesidir ve en kısa zamanda tam zamanlı yayına geçmektir’.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.