SAĞLıKHaber Girişi : 26 Ekim 2022 23:49

Uz.Dr. Yaman’dan Enfeksiyon ve Grip Aşısı Uyarısı

Uz.Dr. Yaman’dan Enfeksiyon ve Grip Aşısı Uyarısı
D.BAKIR/ Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi doktorlarından Uz. Dr. İbrahim Halil Yaman, havaların soğumaya başlamasından sonra artan enfeksiyonlara dikkat çekti.

Açıklamalarda bulunan Uz. Dr. Yaman, şunları söyledi: ‘Hava sıcaklığının düşmesini müteakiben enfeksiyonlar kendini göstermeye başladı. Ekim ayı ile başlayan grip vakaları, ilerleyen zaman içinde maalesef artıyor.

Özellikle de, kalabalık ortamlarda hızla yayılabilen gribe karşı aşı ile koruma sağlanabilmekte. Grip, virüslerin neden olduğu bir enfeksiyondur ve solunum yolu hastalıklarına neden olmaktadır. Zaman zaman dünya çapında salgınlara bile neden olabilmektedir. Grip virüsleri kuş veya memeli hayvan kökenli olabilmektedir. Örneğin, 2009 yılında dünya çapında salgınlara neden olmuştur’.

ÖLÜMLERE YOL AÇABİLMEKTE

‘Hastalığın ağır seyirli olmamakla beraber, özellikle hamile kadınlar, yaşlılar, küçük çocuklar veya başka bir hastalığı olup vücut direnci düşük olanlarda ölümlere neden olabildiğine’ dikkati çeken Uz. Dr. İbrahim Halil Yaman, şöyle devam etti:

‘Grip virüsleri, her yıl kendini yeni bir şekle sokarak hastalık yapma  potansiyelini yenileyebilmekteler. Küçük çocuklar, hastalık için en büyük riske sahiptirler. Grip, soğuk ayların hastalığıdır’.


Yayılımın solunum yolu damlacıkları yoluyla olduğunu dile getirerek halsizlik, burun akıntısı ve öksürük bulguları olduğunu aktaran, Uzman Dr. Yaman, şöyle devam etti: ‘Hastalık ani başlar ve ateş, kas ağrısı, titreme, baş ağrıları, halsizlik ve iştahsızlık belirgindir. Burun akıntısı ve öksürük diğer bulgulardır. Ateş, 2 ile 4 gün sürer. Hastalık aile üyeleri arasında, okul odalarında ve kalabalık ortamlarda hızla yayılır. Grip hastalığında doktor kontrolünde kullanılan ilaçlar vardır. Grip hastalığının iyileşme oranı yüksektir.



Grip tedavisinde istirahat ve yeterli sıvı alınması önemlidir. Grip aşısının en uygun zamanı, ekim ve kasım aylarında yapılmasıdır. 9 yaşından küçük çocuklarda ilk defa aşı yapılacaksa 1 ay sonra ikinci doz aşı yapılır. Grip aşısı her yıl tekrarlanır. 6 ayını doldurmamış bebeklere yapılmaz. 3 yaş altındaki çocuklara yarım doz aşı yapılır. Yumurta alerjisi olanlarda alerjik reaksiyona neden olabilir. Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalı, Grip veya benzeri hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmelidir. Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır. Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalı ve yüzeyler sık sık temizlenmelidir’.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.