GENEL Haber Girişi : 19 Nisan 2020 21:51

HAYIR SEVER VATANDAŞ HAYVAN DOSTU M.SALİH İZGİ

HAYIR SEVER VATANDAŞ HAYVAN DOSTU M.SALİH İZGİ
D.BAKIR- Uzun süre Dicle Edaş Elektrik Kurumunda (DEDAŞ) Güvenlik Şefi olarak görev yapan, şimdi ise Sur İlçe Kaymakamlığında Sigara Denetlemede görev yapan hayır sever M.Salih İzgi’nin hayvan sevgisi, takdir edilecek türden.
Yaklaşık on yıldan bu yana, kendi olanaklarıyla kasaptan et ve tavuk alarak, kediler veren, hatta bazen elleriyle besleyen M.Salih İzgi, bu yönüyle bir çok vatandaşa örnek teşkil ediyor. Kayapınar İlçesinde ikamet eden M.Salih İzgi, boş zamanlarında hayvanların yiyecek ve içeceklerini temin ederek, zaman zaman da elleriyle onlara yedirerek değerlendiriyor. Hayvanlara bakıp, onlara olanaklar dahilinde yiyecek ve su vermenin her insanın vazifesi olduğuna dikkat çeken M.Salih İzgi, şunları söyledi:



‘Cenabı Allah, Kur’anı Kerim’de Secde Suresi’nde 'O ki yarattığı her şeyi güzel yaratmıştır.' Ve Nahl Suresinde ise, 'hayvanları da, O yaratmıştır’ buyurarak, hayvan sevgisine, onlara şefkatle ve merhametle yaklaşılması gerektiğini buyurmuştur. Nitekim Hazreti Muhammed'in (S.A.V.) genelde hayvanlara, özelde ise kedilere nasıl muamele ettiği, kuşku yok Müslümanlar için bir övünç kaynağıdır. Dinimiz İslam’da kediler ‘temizlik’ ile simgelenmiştir ve saygın bir yer edinmişlerdir. 

Hz. Muhammed'in, bir kedi dostu olması, onun yolundan giden bizler için de ölçüdür. Dolayısıyla hepimiz, Yüce Rabbimiz’in yarattığı hayvanlara karşı şefkatli davranmalıyız. Bizim karnım tok iken, onların aç bırakılması düşünülemez. Evlerimizde yaptığımız yemekleri çöpe dökmektense evcil hayvanlara vererek, onların da doymalarını sağlayabiliriz. Benim karnım tok iken, kedilerin aç kalmasına dayanamıyorum. Artık geleceğim saati bile biliyorlar, her gün et ve tavuk alarak, dört farklı kedilere dağıtıyorum. Yaklaşık her ay 300 TL. kedilere bütçe ayırdım. İmkanım olsa, daha fazlasını yapardım. Sokakta kalan hayvanlara sahip çıkmak, onların yiyecek ve su ihtiyaçlarını karşılamak, hepimizin görevi. Hiçbir şey yapamıyorsak, bir kap suyu onların erişebileceği yerlere bırakarak, susuzluklarını gidermelerini sağlayalım.


Unutmayalım kediler nankör değildir, diğer evcil hayvanlara göre hürriyetlerine daha çok düşkündürler. Ayrıca, kedileri diğer hayvanlardan ayıran, son derece önemli bir husus vardır. Kediler, bütün rızıkların, sadece ve sadece Allah'tan geldiğini bildikleri için. Kesinlikle kimseye boyun eğmezler. Bunu bilmeyenler, kedileri nankör zannederler. Oysaki olayın çok farklı bir boyutu vardır. Bu nedenle, herkesin tüm evcil hayvanlara ve özellikle kedilere karşı çok dikkatli ve merhametli olması gerekiyor’.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.